Linux općenito

Sve vezano uz računala, računalne igre, konzole... itd.

Moderators: Zel Uneec, miha

Re: Linux općenito

Postby Zel Uneec » 17.01.2012., 08:52

Windows i Linux dual boot
By Zel Uneec Listopad 12, 2010

Miha vas je kroza nekoliko članaka uveo u svijet Linuxa i pokušao vam ga približiti, dati vam razlog da barem probate, ako već ne da prijeđete na Linux. Ne želim ponavljati ono o čemu je on već govorio, nego vam želim ponuditi i nešto drugo, moglo bi se reći - "solomunsko rješenje". S obzirom da ste navikli na Windowse i da će vam sigurno zatrebati za nešto, a možda bi htjeli i barem isprobati Linux; ili da možda želite prijeći na Linux, ali želite imati Windoze uza se dok se ne prilagodite na stvari - mislim da je ponajbolji izbor tzv. "dual boot", odnosno imati oba sustava na kompu i birati koji ćete u datom trenutku koristiti.

S obzirom na velik broj verzija Windowsa i Linuxa te njihovih kombinacija, bilo bi nemoguće dati univerzalno rješenje pa ću vam stoga ponuditi jedno od rješenja, kombinaciju trenutno najpopularnijih verzija - Windows 7 i Ubuntu Linux.

1. Što vam je sve potrebno:
- Windows 7 instalacijski disk*
- Ubuntu instalacijski disk*
- dovoljno prostora na hard disku
- slobodnog vremena za odvojiti

* Prva ili druga stavka nije nužna ukoliko neki od sustava već imate na računalu i ne želite ići sve ispočetka. Naravno, možda bi ponajbolje rješenje bilo ići "sve od nule", ali to nije nužno.

2. Pripremanje diska

Moja je preporuka da na disku imate 3 particije + jedna koju morate imati za Windows 7 - System reserved, koja zauzima samo 100-tinjak MB. Od te tri particije, dvije neka budu NTFS (Windows standard), a jedna Ext3 ili Ext4 (Linux standard; preporuka neka bude Ext4, jer je noviji). Zašto? Odgovor je jednostavan - jedna NTFS particija služit će vam samo za Windowse i programe koje ćete instalirati, druga NTFS za sve vaše datoteke - dokumente, slike, filmove, glazbu, download..., a Ext particija za Linux. Drugu NTFS particiju i u Linuxu ćete koristiti za državanje navedenih datoteka, tako da ćete i iz Windowsa i iz Linuxa uvijek imati pristup svemu.

Što se tiče raspodjele particija po veličini, to će ovisiti o kapacitetu vašeg diska te o vašim željama. Prva NTFS particija nek vam bude barem 25-30 GB. Za Linux si ostavite barem 10-20 GB. Sve ostalo možete "baciti" na drugu NTFS particiju.

Ukoliko vam je disk prazan ili ste napravili backup pa ga možete i želite očistiti i napraviti sve ispočetka, onda preskočite ovaj dio i prijeđite odmah na 3. particioniranje diska. Ukoliko na disku već imate Windowse, pripremit ćemo disk tako da na njega možete dodati i Ubuntu Linux. Postupak će ovisiti o nekoliko stvari:
- jeste li ili ne iskoristili sav prostor za postojeće particije
- koliko postojećih particija imate
- koliko su postojeće particije velike i zauzete.

Pretpostavimo najčešći slučaj - da ste isparticionirali sav prostor i da imate dvije particije . C i D npr. (te System Reserved particiju, što mora biti kod Win 7). Od postojećih particija trebat će izdvojiti slobodan prostor koji ćemo iskoristiti za pravljenje Ext particije za Linux. Slobodan prostor možete uzeti i od C i od D, ili samo od jedne, a najčešće će to biti od D, jer vjerojatno ćete tamo imati više slobodnog prostora. To možete učiniti s Windowsovim alatom Disk Management (kliknite na Start, u tražilicu upišite "disk management" i kliknite na najgornji rezultat pretrage) ili besplatnim programom poput Easeus Partition Mastera, kao i bootanjem Ubuntua u LiveCD modu i korištenjem GParteda. Odlučite sami. Ovdje ćemo prikazati kako to učiniti s Disk Managementom.

Image


Kliknite desnom tipkom na particiju koju želite smanjiti i odaberite Shrink Volume, i kad vam se nakon nekog vremena pojavi prozor za unos

Image


u polje u megabajtima upišite veličinu za koju ćete smanjiti particiju, tj. koliko ćete odvojiti za Ext particiju (npr. 20480 za 20 GB). Nakon što je to gotovo, preostaje samo restart i instalacija Ubuntua, o čemu nakon particioniranja diska.

3. Particioniranje diska

Da biste instalirali Windowse i Linux za dual boot, potrebno je dobro particionirati disk . Možda je ponajbolje da to učinite pomoću GParteda, programa koji je sastavni dio Ubuntu distribucije, a k tome, to možete učiniti i da prethodno nemate instaliran Ubuntu, jer je Ubuntu moguće pokrenuti i u "Live modu", tj. cijeli se sustav učitava s CD/DVD-a, bez ikakvih izmjena na disku.

Podesite u BIOS-u da vam se sustav boota s optičkog uređaja (CD/DVD) i ubacite Ubuntu instalacijski disk u uređaj. Nakon inicijalnog učitavanja, odaberite "Try Ubuntu without any change to your computer". Trebat će nekoliko minuta da se sve učita. Kad je učitavanje gotovo, odite na System -> Administration -> GParted (ili Disk Management, ovisno).

Particioniranje radite tako da prvo odvojite prostor za dvije NTFS particije, a potom za Ext partciju. Kliknite na "New", unesite veličinu u megabajtima (25-30 GB), pod File System odaberite "Unformatted" i kliknite na "Add". Ovo ponovite još jednom, ali stavite drugu veličinu koju želite, pazeći da vam ostane i dovoljno mjesta za Ext particiju, a možete odmah dodati i ime (Label), tako da ju razlikujete od prve (npr. Storage ili Data ili kako već želite). Cijeli postupak ponovite još jednom, određujući prostor za Ext particiju. Primjetite jednu stvar - iako smo mogli odmah odabrati format particija - NTFS, Ext - nismo to učinili, nego smo odabrali "Unformatted", a formatiranje ćemo prepustiti svakom sustavu da sam obavi prilikom instalacije.

Restartajte računalo.

Na kraju ovog koraka, neki će možda postaviti pitanje što je sa swap particijom koju Linux koristi. U ovome slučaju nećemo ju napraviti, jer za swap ćemo napraviti file na drugoj NTFS particiji, što će na kraju izaći isto kao i da imate swap particiju.

4. Instalacija Windowsa 7
Ukoliko već imate instalirane Windowse, preskočite ovaj korak i prijeđite na instalaciju Ubuntu Linuxa.

Ukoliko ste radili particioniranje "od nule", u BIOS-u bi vam već trebalo biti podešeno da se sustav boota s CD/DVD-a. Ubacite Windows 7 instalacijski disk i pokrenite instalaciju. Kod koraka gdje odabirete particiju za instalaciju Windowsa trebali bi imati dvije "nepoznate" particije. Kliknite na "Advanced" i potom obrišite prvu particiju, a zatim od slobodnog prostora napravite novu particiju. Isto učinite i s drugom "nepoznatom" particijom. Možete ih odmah i formatirati, a i ne morate. Nakon toga, odaberite prvu particiju i idite na "Next". Time ste odabrali da ćete instalirati Windowse na prvu particiju, a javit će vam se poruka da će se napraviti System Reserved particija. Dalje standardno slijedite instalaciju Windowsa 7 sve dok vam se sustav u potpunosti ne podigne i ne ulogirate se. Nakon što se ulogirate, možete odmah formati drugu NTFS particiju, ako to niste učinili prilikom instalacije Windowsa (najjednostavniji način je da odete u "Computer" i napravite dvoklik na drugu particiju, a potom će vam se pojaviti upit za formatiranje particije, ako to nije učinjeno).

Nakon ovoga možete srediti Windowse kao što i inače radite - instalirati drivere, programe, podesiti si postavke, itd. No, moja je preporuka da pričekate s tim do završetka instalacije Ubuntua, jer ako slučajno nešto pođe po zlu i budete morali sve ispočetka, bezveze ćete izgubiti vrijeme koje ste utrošili na postavljanje.

5. Instalacija Ubuntu Linuxa
Bilo da ste išli od nule pa instalirali Windowse ili već imali Windowse pa samo pripremili particiju za Linux, slijedi isti postupak instalacije Ubuntu Linuxa.

Još uvijek vam treba biti podešeno da se sustav prvo boota s CD/DVD-a. Ubacite Ubuntu instalacijski CD/DVD u uređaj i pričekajte dok se završi inicijalno bootanje. Potom odaberite opciju "Install Ubuntu". Dalje slijedi standardna instalacija (odabir jezika i lokacije, tipkovnice...), sve do odabira particije. Kada dođete do toga, odaberite "Specify partitions manually". U sljedećem prozoru bi trebale biti prikazane vaše tri Windows particije (System Reserved i dvije NTFS particije) te jedna "unformatted". Ovu potonju trebate formatirati u Ext4 (ili Ext3, ako baš hoćete), a po potrebi ju prije toga i obrisati, pa od praznog mjesta napraviti Ext4 particiju.

Image


Podesite da bude Primary, Ext4 i / (root) za Mount point. Kliknite OK i nastavite s instalacijom. Javit će vam se poruka da niste napravili swap particiju, ali samo nastavite, jer ćemo to riješiti kasnije i na drugačiji način.

Po završetku instalacije, izvadite instalcijski disk iz CD/DVD uređaja i restartajte računalo. Sada možete i u BIOS-u vratiti da vam se sustav prvo podiže s diska, a ne s CD/DVD-a (First bood device: HDD).

6. Završno podešavanje
Nakon restarta i bootanja s diska, pred vama bi se trebala pojaviti boot lista s izborom sustava za boot.

Image


Iako će tu biti više opcija, ono što vama treba su prva i zadnja. Za potrebe ovog tutorijala, bootajte u Ubuntu, tj. odaberite prvu opciju. Inače, ovaj izbornik (GRUB) moguće je dotjerati, uljepšati, što ćemo obraditi u jednom od narednih članaka.

Ubuntu Linux prepoznaje NTFS (Windows) particijie bez dodatnog podešavanja, dok obrnuto nije slučaj - Windows 7 ne prepoznaje Ext particije bez instalacije dodatnog softwarea. No, iako ih prepoznaje, Ubuntu ne mounta NTFS particije automatski, nego vas prilikom svakog restarta ili unmountanja traži unos administratorske lozinke. S obzirom da ćete drugu NTFS particiju, onu gdje su vam vaše datoteke, vrlo često koristiti, to baš i nije zgodno. Srećom, u tu srvhu poslužit će alat ntfs-config.

Instalirati ntfs-config možete na dva načina:
- odlaskom u Ubuntu Software Center, upisujući u tražilicu "ntfs-config" i odabirom programa NTFS Configuration Tool za instalaciju;
- odlaskom u konzolu/terminal i upisivanjem naredbe
Code: Select all
sudo apt-get install ntfs-config


Nakon instalacije ovog programčića, odite u System -> Administration -> NTFS Configuration Tool. U prozoru koji će se pojaviti bit će izlistane vaše particije. Odaberite vašu drugu NTFS particiju, kliknite "Add", odaberite ime za mount point i kliknite "Apply". Pitat će vas o dozvolama za čitanje/pisanje - uključite oboje i kliknite OK. I etogac - svaki put kad bootate u Linux, vaša će NTFS particija biti automatski mountana i odmah ćete joj moći pristupati.

Jedino što je još preostalo je pravljenje swap filea, a o tome možete pročitati u ovom članku.

7. Za kraj...
Postupak može dosta varirati, ovisno o vašoj situaciji - Windowsi instalirani ili ne, disk particioniran ili ne, raspodjela diska, veličina diska, itd., kao i o verziji Ubuntua koju ste odabrali. Za ovaj tutorial korišten je Ubuntu 9.10 Karmic Koala i s njim bi svi koraci trebali proći bez problema. No, i s ostalim verzijama postupak je dosta sličan i vjerojatno će se tek nešto sitnije razlikovati.

Ukoliko budete imali bilo kakvih problema ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite.
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.

(Ps 116, 12-13)
User avatar
Zel Uneec
Linux Jedi
 
Posts: 8703
Joined: 13.03.2006., 20:04
Location: everywhere

Re: Linux općenito

Postby Zel Uneec » 17.01.2012., 08:56

Kako instalirati Ubuntu sa USB sticka?
By miha Veljača 22, 2011

Ako se nađete u situaciji kao ja neki dan i zafali vam prazan cd za spržit neku Linux distribuciju (Ubuntu u ovom slučaju) možete iskoristiti USB stick i napraviti ga bootabilnim kako bi mogli pokrenuti instalaciju Ubunta. Pokazat ću vam kako to u Windowsima napraviti. Trebat će nam program UNetbootin, Ubuntu ISO datoteka i USB stick.

UNetbootin preuzimamo na stranici: http://unetbootin.sourceforge.net

Ubuntu sa njihove službene stranice: http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download

I naravno, treba nam USB stick od 2 GB najmanje.
Jedna napomena prije početka rada!
Spremite sve datoteke sa sticka jer će nakon ovoga procesa sve biti obrisano!

Pokrenite UNetbootin.
Označite "Diskimage" opciju i pronađite Ubuntu ISO koji ste skinuli.
Odaberite tip: "USB uređaj" i kliknite "U redu".

Image


Program će započeti proces.

Image


I to je to.
Kada završi, ponudit će vam da odmah resetirate računalo. Kliknete na "Izlaz", ako ne želite.

Image


Ovo je provjereno jer sam na isti naćin i ja instalirao Ubuntu s kojega pišem ovaj tekst. :)
Slobodno nam se obratite na forumu, ako ste naletili na problem u nekom od koraka.
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.

(Ps 116, 12-13)
User avatar
Zel Uneec
Linux Jedi
 
Posts: 8703
Joined: 13.03.2006., 20:04
Location: everywhere

Re: Linux općenito

Postby Zel Uneec » 17.01.2012., 08:58

evo, ovo gore je bio zadnji članak s Ajkule stranice za koji sam smatrao da je dobro i korisno da ostane sačuvan; ukoliko vas nešto dodatno interesira oko tih članaka, slobodno pitajte; također, ovakvih tutorijala bit će još (vjerujem i nadam se :))
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.

(Ps 116, 12-13)
User avatar
Zel Uneec
Linux Jedi
 
Posts: 8703
Joined: 13.03.2006., 20:04
Location: everywhere

Re: Linux općenito

Postby miha » 28.01.2012., 00:13

Baš sam si razmišljao da si kupim neki mini laptop pa da tamo držim samo Linux. To bi mi bilo zanimljivo. :)
miha
Heroj ulice
 
Posts: 4431
Joined: 19.10.2006., 08:00

Re: Linux općenito

Postby Zel Uneec » 30.01.2012., 08:35

evo jedne stvari koja ne znam kako će leći poklonicima Ubuntua (kojih je sve manje, sve više ih prelazi na Mint, Ubuntuov derivat):

Bug wrote:Mark Shuttleworth, osnivač kompanije Canonical, koja radi distribuciju Linuxa Ubuntu, najavio je da će Ubuntu napraviti radikalne promjene u sučelju, pomoću kojih će se korisnik riješiti izbornika, ikona i pokazivača miša za izvršavanje naredbi. Dakle, riješili bi se svih onih elemenata koji su sačinjavali grafička korisnička sučelja u zadnjih tridesetak godina, još od doba Xerovog PARC-a, koji se smatra zaslužnim za GUI.

Novi element koji će zamijeniti sve to je Head-Up Display, a u osnovi se radi o pretraživaču naredbi koje korisnik može izvršiti u programu ili operacijskom sustav (dakle, praktički sve što je dostupno bilo preko izbornika, ikona ili na druge načine). Ukucavanjem nekoliko slova željene naredbe dobije se popis samo onih naredbi koje zadovoljavaju zadani kriterij.

Koliko se dâ vidjeti, naredbe u budućem Ubuntuovom HUD-u su naredbe operacijskog sustava i trenutno pokrenutih aplikacija i u demonstracijskom videu to lijepo i brzo funkcionira.

O tome je li to radikalna promjena mogli bismo raspravljati. Naime, ovo neodoljivo podsjeća na izbornik Start Windowsa 7, gdje se ukucavanjem teksta može pokrenuti neki program ili pak neki dio operacijskog sustava, poput nekog konfiguracijskog dijaloga ili apleta iz Control Panela. S druge strane imamo i Blender, program za 3D modeliranje kod kojeg je pred koju godinu uvedena mogućnost utipkavanja naredbe programa, umjesto da se ista traži po izbornicima.

Dakle, Linuxov HUD izgleda kao idealan spoj mogućnosti Blendera i izbornika Start Windowsa 7 i predstavlja odgovor na Microsfotove vrpce. Valja ipak uočiti jednu bitnu stvar kod ta dva principa - vrpce su primarno namijenjene korištenju pomoću miša, dok je Ubuntuov HUD namijenjen primarno korištenju pomoću tipkovnice i tu se zapravo vidi kojem profilu korisnika više odgovara koji način korištenja grafičkog korisničkog sučelja. Više o HUD-u pročitajte ovdje.


evo i kratke video demonstracije:
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.

(Ps 116, 12-13)
User avatar
Zel Uneec
Linux Jedi
 
Posts: 8703
Joined: 13.03.2006., 20:04
Location: everywhere

Re: Linux općenito

Postby miha » 02.02.2012., 23:39

Nije mi zanimljiv Ubuntu ni malo, ali dao bi se napraviti neki test čisto da se vidi jesu se bar malo potrudili. Otkako sam isprobao Debian, pfff... ne želim koristiti ništa osim njega jer je tako jednostavan, a najjači od distribucija.
miha
Heroj ulice
 
Posts: 4431
Joined: 19.10.2006., 08:00

Re: Linux općenito

Postby Zel Uneec » 27.02.2012., 08:52

Portal za sistemce wrote:Adobe ukida samostalan Flash Player za Linux
Pet, 2012-02-24 12:56 — Ivan Sokač

Adobe je izdao priopćenje da u suradnji s Googleom razvija novo sučelje za izradu aplikacija (Application Programming Interface, API). Cilj mu je da zamjeni postojeće sučelje koje Flash Player trenutno koristi (Netscape Plugin API, NPAPI). Kako je najavljeno, Adobe prestaje nuditi samostalnu verziju Flash Playera za Linux poslije verzije 11.2, čiji je izlazak planiran ove godine. Nakon toga, Flash Player će biti na raspolaganju samo kao dio Chrome preglednika. To znači da korisnici Linuxa koji želje pregledavati Flash sadržaj uskoro neće imati izbora nego koristiti Google Chrome.

Novi API će se zvati Pepper Plugin API (PPAPI), i njegova uloga je da služi kao sloj između dopunskog modula i web preglednika. Dobra vijest je da će Adobe nastaviti izdavati sigurnosne nadogradnje Flash Playera 11.2 za Linux još pet godina nakon njegovog objavljivanja. U priopćenju Adobe nije spomenuo uključivanje niti jednog drugog web preglednika u ovaj projekt. Odgovor Mozille nije trebalo dugo čekati: Pepper ih ne zanima i neće se uključiti u taj projekt Adobea i Googlea.

Očekuje se da će i ostatak zajednice koja podržava softver otvorenog koda i otvorene standarde na sličan način odgovoriti na ovakvo interesno udruživanje i zatvaranje.


nadam se samo da će HTML5 polako istisnuti Flash, ako već ne u potpunosti, onda barem većim dijelom, što bi se lako moglo dogoditi jer se Microsoft i sam odriče nekih vlastitih tehnologija u korist HTML5, Apple i Adobe se baš i ne vole, a jedan od razloga je i Flash, a Android je (temeljen na) Linux(u); dakle, ako te tri vodeća operativna sustava, i to ne samo na računalima, nego i na mobilnim uređajima, ne podržavaju, ne možeš svoj browser plugin prodavati ni pastirima u emiratskoj pustinji...
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.

(Ps 116, 12-13)
User avatar
Zel Uneec
Linux Jedi
 
Posts: 8703
Joined: 13.03.2006., 20:04
Location: everywhere

Re: Linux općenito

Postby Zel Uneec » 01.03.2012., 13:48

Bug wrote:U neuobičajeno iskrenom izljevu osjećaja Linus Torvalds ovoga puta se dohvatio sigurnosnih postavki u nekim distribucijama Linuxa koje je nazvao „moronskim i pogrešnim“. Točnije odnosilo se to na OpenSUSE koji zahtijeva davanje root lozinke za takve tričarije poput mijenjanja vremenske zone ili dodavanja nove bežične mreže.

„Isprobao sam OpenSUSE zato jer se lako instaliran na Macbooku Air, ali moram reći – dosta mi ga je. Nema šanse da ga ikome preporučim.

Prvo sam proveo tjedne na bugzilli objašnjavajući da je sigurnosna politika koja zahtijeva root lozinku za mijenjanje vremenske zone ili spajanje nove bežične mreže moronska i pogrešna. Mislim da su problem s bežičnom mrežom riješili, a vremensku zonu nisu – i dalje zahtijeva administratorsku lozinku.

Koji god moron je mislio da je 'dobro za sigurnost' staviti lozinke za svakodnevne stvari poput ovih je mentalno bolestan.“

Tihi i povučeni ljudi ti Finci, nikad ne znaš što stvarno misle…


:laugh
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.

(Ps 116, 12-13)
User avatar
Zel Uneec
Linux Jedi
 
Posts: 8703
Joined: 13.03.2006., 20:04
Location: everywhere

Re: Linux općenito

Postby miha » 01.03.2012., 20:03

Upravo čitam komentare na Bugovom forumu za ovaj članak. :)
miha
Heroj ulice
 
Posts: 4431
Joined: 19.10.2006., 08:00

Re: Linux općenito

Postby Zel Uneec » 12.03.2012., 09:54

jedan jako zanimljiv članak i uglavnom točan:

http://www.linuxzasve.com/jes-ti-ovo-vr ... a-windowse
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.

(Ps 116, 12-13)
User avatar
Zel Uneec
Linux Jedi
 
Posts: 8703
Joined: 13.03.2006., 20:04
Location: everywhere

Re: Linux općenito

Postby miha » 26.03.2012., 11:06

bug.hr wrote:Tvorac Linuxa mogao je raditi u Appleu, no nije želio. Otkrio je to sam Linus Torvalds u intervjuu za Wired.

Naime, negdje oko 2000. godine, Torvaldsu je sam Steve Jobs ponudio mjesto unutar Applea. U kompaniji bi Torvalds radio na razvoju Mac OS-a, no da je prihvatio ponudu morao bi prestati s radom na Linuxu. Jobsu je stoga rekao „ne, hvala“, te je nastavio s radom na open-source platformi.

Torvaldsu se Mac OS nikad nije sviđao, najviše zbog kernela. Iako je cijenio Stevea Jobsa, ponajviše zbog vodstva kompanije u teškim vremenima, Torvalds je smatrao da je Apple krenuo u lošem smjeru. U pogledu kompanijine kontrole, ranije je izjavio kako je Apple čini gore stvari nego što je Microsoft ikad učinio.

Unatoč tome što je Apple postao centralna kompanija u tehnološkom svijetu, a Steve Jobs medijska zvijezda, Torvalds vjeruje da je učinio pravu stvar.
miha
Heroj ulice
 
Posts: 4431
Joined: 19.10.2006., 08:00

Re: Linux općenito

Postby miha » 12.06.2012., 18:58

http://www.linuxzasve.com/holyspirit-iz ... renog-koda

Igrica za Linux koja podsjeća na Diablo.
Nadam se da je dobra kao Diaaabloo...
miha
Heroj ulice
 
Posts: 4431
Joined: 19.10.2006., 08:00

Previous

Return to Svijet računala

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron